Newtonova klupa

Newtonova klupa proces nastajanja Newtonove klupe

Primarna odrednica za dizajniranje klupe u prirodnom okolišu, istodobno inspiracija i izazov, jest međusobna isprepletenost čovjeka i prirode. Jarun, zagrebačka zelena oaza, prirodno je okruženje koje uspjeva uravnotežiti taj odnos. U osmišljavanju koncepta klupe, vođeni smo dizajnom koji implementira ideju domestičnosti i ekološke samoodrživosti - nova drvena klupa. Riječ je o klupi napravljenoj od drvenih trupaca različitih oblika i veličina.
Naziv „Newtonova klupa“ se sa ironijom i sjetom odnosi prema priči o otkriću gravitacije. „Newtonov“ element, pomalo neočekivan sastavni dio klupe, jest stablo jabuke kao inherentni dio forme. Klupa kao sjedalo, stablo kao naslon, krošnja koja pruža hlad i voće u kojem je moguće uživati, glavne su prednosti ovog dizajna. Potpuna posvećenost hedonizmu i obnavljanje odnosa između prirode i korisnika!

Newtonova klupa strukture

U procesu gradnje klupe koristi se drvo u obliku trupaca i stabla jabuke. Sađenje stabla jabuke je osvještavanje odnosa prema prirodi kojim se simbolički vraća drvo koje je oduzeto prilikom izvedbe klupe. Stablo upozorava na nužnost samoodrživosti. Trupci kao sirovina se toplinom materijala prilagođavaju ideji Jaruna kao dnevnog boravka, široko su rasprostranjeni i financijski dostupni. Klupa je u osnovnom obliku kvadar čija je gornja ploha topografija, predviđena za naslone i stvaranje različitih položaja boravka: sjedenje, ležanje, naslanjanje... Snažan grafizam koji stvaraju gornje plohe trupaca kao kružnice različita opsega, oblika, starosti (godovi), boje, teksture, kontrastira sa dominantnim uzdužnim presjecima trupaca po rubovima. Naglašena je maksimalna individualnost svakog gradbenog elementa, produkta prirodne raznolikosti.
„Newtonova klupa“ pruža sofisticiranu vrstu odmora, povezanost sa prirodom u svakom trenutku, dok stablo jabuke još od vremena Adama do Applea pruža hlad i užitak. Uostalom, stablo jabuke je mjesto Prvog grijeha i mjesto gdje je Newton otkrio gravitaciju pa tko zna što se može dogoditi Vama...

Newtonova klupa Jarun Zagreb