SPEKTRALNI SPOMENIK

Domovina kao spektar

Spectral Monument Spectral Monument concept diagram

Jezik, ponašanje, običaji, klima, flora, fauna, ljudi, građevine, smijeh, ljubav, tuga, strah, ponos, sjećanja, kultura... Domovina je slavlje bogatstva jedne kulture, sloboda izražavanja, i različitost mišljenja. Domovinu je nemoguće jednoznačno opisati, ona je otvoreni koncept koji podržava jednako one koji ju asociraju kroz jezik, ali i one koji je vide kroz krajolik, kroz hranu, obitelj, prijatelje... Domovina je neopipljiv i mnogoznačan osjećaj. Ona postaje spektar tema, a svaka tema postaje novi spektar. Boje, zvukovi, mirisi, okusi, ideje... Polje, linija, piksel. U svakom elementu je sadržan cijeli svijet. Od šahovnice do piksela, ideja digitalnoga grida postaje tema propitivanja osobnog, nacionalnog i globalnog identiteta. Spomenik nije više jedna fiksna slika. On preispituje narative prošlosti i želi diskutirati narative budućnosti. Spomenik domovini je stoga poput ekrana koji emitira različite filmove, prožete artikulacijom bilo kojeg građanina.

Spektralni spomenik je mjesto introspekcije, šetnje, izležavanja, mirisanja, skrivanja, čitanja, gledanja, razmišljanja, bivanja... Spomenik su odmorišta i klupe od hrasta, bukve, bora, jasena, graba, javora, kestena, lipe, breze, smreke, jele... Spomenik je igra vode i fontana, osvježenje... Spomenik je i promjenjiva virtualna izložba poezije, videa, performansa, tekstova koji reflektiraju uvijek promjenjivo društvo... Spomenik je miris svake trešnje, vitica loze, slatkoća jabuke, hladovina smreke, javora... Spomenik je i lovorov list, voluminoznost plave vlasulje, pitospore, šimšira, šarenilo oleandra, miris ružmarina, vjetar u šaševima... Spomenik je proljetni cvat bazge, vjetar koji nosi miris lavande i pokretnost suncokreta, bogatstvo jorgovana, divlji izdanak kaline i brižno njegovane ruže... Spomenik je svakodnevna i razigrana projekcija, voda, svjetlo, zvuk, wi-fi... Spomenik je i svaki kamen ugrađen u pod; krupan, sitan, poliran, grub, taman, svijetao, umjetan i prirodan; on je sa sjevera i sa juga i istoka i zapada...

Spectral Monument Plans

U procesu oblikovanja spomenika domovini, vođeni smo idejom da ono što artikulira domovinu mora biti višeznačna otvorena priča. Spomenik postaje prostor događaja i prostor uspomena. On je koreografija vlastitog identiteta u prostoru. Stoga svaki građanin participira u osebujnosti ideja, razmišljanja, indeksa, piksela o domovini. Spektralni spomenik je inverzija mimetičkog spomenika; on je niz mogućnosti i indeksa, vezan za mnogostruko čitanje i vrednovanje povijesti, prostora i vremena. On se izuzima od jednog fokusa, on je artikulacija javnog prostora, liminalni prostor trga i parka, dostojanstvena i reprezentativna kulminacija ulaska u grad. Spektralni spomenik je stoga gotovo magični instrument koji utječe na vrijeme i prostor u kojem živimo.

Spectral Monument Ingredients

Organisational Poem:

Organisational poem Spectral Monument organisation